Als je ineens met een heel gezin tegelijkertijd thuis bent en ook nog je werk moet doen, is dat best lastig. Zeker als twee pubers deel uitmaken van dat gezin. Die hebben immers niet zoveel zin om zich aan jouw ritme aan te passen. Nu ze niet naar school hoeven, slapen ze graag uit en komen ze pas naar beneden wanneer ze willen ontbijten. Daar zit dan iemand al enkele uren aan de keukentafel te werken of middenin een conference call… Ik heb er gisteren nog een blog geschreven over thuiswerken met huisgenoten.

Strak schema werkt niet voor alle huisgenoten

De eerste dag na de persconferentie waarin Rutte de scholen sloot, hebben we geprobeerd een strak schema aan te houden. Iedereen tegelijkertijd ontbijten en daarna allemaal aan het werk. De meiden achter de laptop om in te loggen voor school en mijn vrouw en ik afwisselend op mijn kantoor en beneden aan de keukentafel. Het werkte niet. Vooral de meiden vonden het vervelend om ons ritme te moeten volgen. Het moest anders, meenden ze.

Het werkt al ruim een week

De tweede dag zijn we allemaal onze eigen gang gegaan. Mijn vrouw en ik bespreken wanneer we telefonisch moeten interviewen of vergaderen en dat doen we dan op mijn kantoor. Deze werkruimte heeft een deur met een schuifbordje welkom/niet storen. Duidelijk voor huisgenoten. Alleen de katten trekken zich er niks van aan. Beneden heerst er relatieve rust, maar kan je wel in de keuken terecht voor koffie of een stil ontbijtje met een eitje. Aan het eind van de middag verhuist iedereen die nog moet werken, naar boven en is er beneden ruimte voor gezelligheid, het bereiden van het avondeten of een drankje in de zon. Deze vorm werkt voor iedereen, inmiddels al ruim een week.

Dag voor dag

Hoe lang we dit nog moeten volhouden, is de grote vraag. Weken, maanden? We weten het niet, dus maken we er elke dag weer het beste van. Groter moet je het ook niet maken. Het heeft geen zin om vooruit te kijken en te bedenken dat dit misschien nog voortduurt tot aan de zomervakantie. Vandaag werken we thuis en daar maken we met alle huisgenoten het beste van inclusief de kat. Dat gaat het beste door elkaar te laten, begrip te tonen en te genieten van alle fijne dingen, zoals een kopje koffie in de voorjaarszon of gezellig samen eten.

Blijf gezond, werk met plezier, geniet van wat er wél is.

Nick Smeenk, Studio Contekst